Informare privind stadiul procedurii de adoptare a legislației privind protecția avertizorilor în interes public

Print Friendly, PDF & Email

Legea privind protecția avertizorilor în interes public a fost adoptată ieri, 29 iunie 2022, de către Camera Deputaților, cu o serie de amendamente față de varianta aprobată de Senat in luna aprilie a acestui an. Versiunea finală a legii nu este încă disponibilă pentru analiză.

Sub rezerva unui control de constituționalitate ori a unei solicitări de reexaminare a legii de către Parlament, promulgarea legii va avea loc în termen de 20 de zile de la primirea acesteia de către Președintele României.

Potrivit informațiilor disponibile pe parcursul circuitului legislativ până în prezent, legea va intra în vigoare în termen de 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial al României.

La data intrării în vigoare a legii, mai multe categorii de angajatori, între care persoanele juridice de drept privat care au peste 249 de angajați, au obligația de a institui canale interne de raportare  și de a stabili proceduri de raportare internă, de soluționare a raportării și, după caz, de remediere a încălcării raportate.

Conformarea cu prevederile acestei legi este menită a stimula dezvăluirea unor fapte care reprezintă sau ar putea constitui încălcări ale cadrului de reglementare în domenii de interes public, prin asigurarea unei protecții minimale a avertizorilor fața de eventuale represalii din partea entității sau a persoanelor expuse la sancțiuni ca urmare a  raportărilor.

Important: dispozițiile Legii privind protecția avertizorilor în interes public nu oferă mijloace eficiente de descurajare a unor eventuale abuzuri și de dezdăunare a angajatorilor pentru prejudiciul pe care l-ar putea suferi ca urmare a unor raportări nereale. Limitarea expunerii  acestora se poate realiza pe calea unor proceduri și acțiuni interne, particularizate organizațional și implementate sub supravegherea unui ofițer de conformitate sau a unei alte persoane desemnate.

Această informare va fi actualizată după publicarea Legii privind protecția avertizorilor în interes public în Monitorul Oficial al României.

_______________

Pentru actualizări în legătură cu acest subiect, vă invităm să vizitați Act for Ethics – hub-ul NNDKP dedicat domeniului eticii de business și conformității.

Pentru alte detalii, contactele dedicate acestei inițiative vă stau la dispoziție: Adriana I Gaspar, George Trandafir, Roxana Abrasu, Roxana Ionescu și Madalina Bucur.

Sitemap | Terms and Conditions | Privacy Policy | Cookies Policy | Update your cookies consent

Copyright © 2009-2024 Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen SCA. All Rights Reserved.